Tips bij samenstellen uniform en cap

Hier komen enkele tips bij het kiezen voor emblemen op een uniform:

Dit zijn slechts algemene aanwijzingen.  Ze verschillen vaak per uniform.

1. Kies de Divisie / regiment.

Vervolgens weet je welk divisie embleem er op de linker schouder moet.

2. Kies het soort eenheid (insignia of arm and service). Bijvoorbeeld infanterie of signals. Dan weet je welke kraaginsignes je nodig hebt. 

3. Kies de rang.

Bij manschappen: er komt een set ronde collar discs op de kraag van het uniform. Rechts komt de US en links het embleem van het soort eenheid.

Ook komen er stoffen rangemblemen op beide armen van het uniform . Die komen halverwege de schouder en elleboog. Dat is bij vrijwel alle soorten uniformen. Bij blouses is het optioneel.

Bij de laagste rang van private komen er geen stoffen rangemblemen op de mouw.

Bij officieren:  Het is afhankelijk van het soort uniform. Bij bijvoorbeeld Ike Jackets en Class A jassen komt er een set  "US"  insignes op de bovenste kraag en een set insignes van het soort eenheid (insignia of arm and service) op de onderste kraag. (bijvoorbeeld gekruisde geweren voor de infanterie) Verder komt er een ranginsigne op iedere schouder.

 Bij blouses komt er bijvoorbeeld een ranginsigne op de rechter kraag en een insigne van het soort eenheid op de linker kraag.

4. Armvlaggen werden alleen gedragen als er meerdere nationaliteiten Geallieerde soldaten tegelijk opereerden. Bijvoorbeeld tijdens D Day, maar ook tijdens Market Garden zijn ze gebruikt. Je kunt de armvlag op het uniform stikken (rechter bovenarm), maar je kunt ook een armband met armvlag nemen.

Armvlaggen konden bijvoorbeeld gedragen worden op de M42 jumpsuits, M43 jackets en m41 jackets. (niet op blouses)

5. Kies eventuele medailles of onderscheidingen. Wees wel realistisch. Bijvoorbeeld een parawing (links op de borst, boven de zak)  of stoffen oval wing eronder voor Airborne eenheden of een Combat Infantry Badge(links op de borst, boven de zak)    voor alle eenheden.

 

Hier komen enkele tips bij het kiezen voor emblemen op een schuitje (overseas cap).

1. Eenheden behalve de Airborne eenheden hadden bijna nooit stoffen emblemen op het schuitje.

Airborne eenheden hadden bij officieren het embleem rechts zitten en bij manschappen het embleem links. Het embleem was vaak ook anders, want de glider (indien aanwezig) op de emblemen moet altijd naar voren gericht zijn.

De keuze per airborne embleem hangt af van het tijdstip in de oorlog. In het begin waren er aparte eenheden voor glider eenheden en aparte eenheden voor parachute eenheden en later kreeg je gecombineerde patches.

2. Officieren hadden bovendien een metalen rangembleem links op de cap zitten.

3. Heel soms werd er een metalen insigne van het soort divisie of regiment op het schuitje gedragen, maar eigenlijk nooit in het veld. 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
  • Post NL
  • GLS
  • Betaalmethodes
© 2007 - 2022 Military Collectibles 4U | sitemap | rss