Wasvoorschriften

  • Lees eerst de wasvoorschriften in het artikel voordat je het gaat behandelen.
  • Ontbreken de wasvoorschiften? Email ons dan voor advies, of pas de gangbare wasvoorschriften voor het desbetreffende materiaal toe. Bij twijfel een artikel op 30 graden wassen.

 

Wol

Voorbeelden van wollen producten:

- Wollen Duitse Feldbluse en broeken (70% wol)

- Bijna alle nagemaakte wo2 Duitse kleding

- Wollen sokken

- Amerikaanse M1937 broeken en blouses

- Truien

- Duitse M43 caps en schuitjes

- Dassen en handschoenen

- Jassen met wollen voeringen ( US Mackinaw coats)

Niet doen:

Nooit warmer dan 30 graden wassen, niet in de week laten staan en centrifugeren vermijden. Bij wol bestaat het gevaar dat deze gaat vervilten door de blootstelling aan vocht, warmte, wrijving en druk tijdens het wassen.

De vezels vervlechten als het ware met elkaar. Een alkalisch wasmiddel vermijden omdat deze de wolvezels aantast of oplost. Wol nooit uitwringen. Niet strijken omdat de wol makkelijk schroeit door een heet strijkijzer. Stoom uit het strijkijzer maakt de wol minder veerkrachtig.

Wij raden de wasdroger bij wollen producten af.

Wel doen:

Wij raden de handwas (maximaal 30 °C) aan bij wollen producten.

Gebruik altijd een speciaal wolwasmiddel zonder enzymen omdat de enzymen de keratine eiwitten waaruit wol is opgebouwd kunnen aantasten. Bij de handwas het wollen kledingstuk voorzichtig uitknijpen. Wol kan onder een vochtige doek worden geperst om beschadiging en vormverlies te voorkomen.

Drogen:

Na het wassen de kledingstukken zo goed mogelijk in vorm brengen. Als je het kledingstuk wilt ophangen, kun je ze het beste in de plooi kletsnat ophangen. Gebreide wollen kledingstukken liggend drogen om vormverlies te voorkomen.

 

Katoen

Voorbeelden van katoenen producten:

- US M43 jassen en broeken

- US M41 jassen

- Moderne leger broeken, blouses en shirts

- Duitse blouses en katoenen (camo) uniformen

Niet doen:

Stel de temperatuur van de wasmachine niet hoger in dan 40 °C. Katoen zal hooguit na de eerste keer wassen iets krimpen, maar daarna niet meer. Wij raden af om een wasdroger te gebruiken bij producten van 100% katoen.

Wel doen:

Voorkom slijtage aan je katoenen kleding door de was binnenste buiten in de wasmachine te stoppen.

 Indien kleding bevuild is met olie- of vetvlekken is het aan te bevelen deze vlekken voor het wassen in te wrijven met zogenaamde groene zeep of een niet te sterk gekleurd afwasmiddel.

Drogen:

Katoenen stof is gevoelig voor verkleuring door de zon. Kies wanneer je de was laat drogen dus voor een schaduwrijke plek.

 

Polyester en Polyester/Katoen

Niet doen:

Was polyester/katoenen stoffen nooit samen met 100 % katoenen stoffen.

Stand van de strijkbout niet te heet zetten.  Niet warmer wassen dan 40 °C.

Wel doen:

Het wasgoed bij voorkeur op kleur en/of vervuiling sorteren. Lichte en donkere kleuren apart wassen en niet samen met witte artikelen.

 Indien kleding bevuild is met olie- of vetvlekken is het aan te bevelen deze vlekken voor het wassen in te wrijven met zogenaamde groene zeep of een niet te sterk gekleurd afwasmiddel.

 Zwarte kleding dient aan de binnenzijde gestreken te worden.

Drogen: 

Voorkom kreukvorming door nat wasgoed direct uit de machine te nemen en af te werken b.v. door de kleding op een hangertje te hangen.

 

Wasvoorschrift symbolen

was1.jpg

 

© 2007 - 2024 Military Collectibles 4U | sitemap | rss