Hier komen enkele tips bij het kiezen voor emblemen op een uniform:

Dit zijn slechts algemene aanwijzingen.  De meeste namen bevatten een link naar het artikel op onze website. De artikelen kan je in vrijblijvend in de winkelwagen doen om het totaalbedrag te zien.

1. Zoek je gevechtskleding of nette DT / Class A kleding?

Bij DT/ Class A kleding draag je als basis de wollen m37 broek en wollen m37 jas en stropdas. Daaronder draag je de gladde korte service shoes. Het korte nette jasje is het Ike jacket en het lange uniform jasje is de Class A jacket.

Officieren droegen de donkere chocolate class A jacket met daaronder het overhemd, stropdas en de broek en de gladde korte service shoes en de visor cap.

Officiers kleding staat hier.

Er zijn meerdere kleuren kleding voor officieren:

- Chocolate (donkerbruin). Overhemd, broek of cap.

- Mustard (mosterd kleur) overhemd

- OD = Olive Drab = Donkergroen

- Pink - lichtroze. Broek, cap of overhemd

- Khaki - lichtbruin (chino) broek of overhemd

De Class a jacket was meestal chocolate van kleur. De kleur van de broek en overhemd kom men combineren. Met een khaki stropdas of OD stropdas.

Manschappen droegen de standaard gewone class A jacket of ike jacket met 1 kleur m37 overhemd en m37 broek.

Daar op droeg men een visor cap of overseas cap (schuitje) Officieren konden kiezen uit de chocolate kleur cap en khaki of pink cap.

Op de overseas cap (schuitje) droegen officieren vaak 1 metalen rang insigne.

Extra tip: de m37 broekriem voor manschappen of de officiers broekriem en bretels

Betaalbaar katoenen overhemd khaki (en zonder wol) staat hier.

 

2. Welke rang wil je uitbeelden? 

Bij officieren:  De insignes zijn afhankelijk van het soort uniform.

Ike Jackets en Class A jassen komt er een paar  "US"  insignes op de bovenste kraag en een paar insignes van het soort eenheid (insignia of arm and service) op de onderste kraag. (bijvoorbeeld gekruisde geweren voor de infanterie en airborne) Verder komt er een officiers ranginsigne op iedere schouder (bijvoorbeeld 1st Lieutenant of Captain).

Bij officieren komt er op het overhemd een officiers ranginsigne op de rechter kraag (bijvoorbeeld 1st lieutnant of Captain) en een insigne van het soort eenheid op de linker kraag. (bijv. gekruisde geweren bij infanterie.)

Op de linker borst droeg men de medaille balken met daarboven bijvoorbeeld de CIB en daarboven de parawing. 

Bij gevechtskleding droegen officieren hoofdzakelijk het paar ranginsignes op de schouders en soms de insignes op het overhemd.

Bij manschappen : men droeg bij het nette DT / Class a tenue een paar ronde collar discs op de kraag van het uniform. Rechts komt de US en links het embleem van het soort eenheid (bijvoorbeeld gekruisde geweren bij infanterie en airborne.)

Ook komen er vanaf de rang van Private ; stoffen rangemblemen op beide armen van het uniform . Die komen halverwege de schouder en elleboog. Dat is bij vrijwel alle soorten uniformen. Bij blouses is het optioneel. Bij de laagste rang van private komen er geen stoffen rangemblemen op de mouw. 

Op de linker bovenarm komt het eenheid embleem.

3. Welk soort eenheid wil je uitbeelden? Bijvoorbeeld Airborne, Infanterie, Armored unit of Ranger unit.

De meeste eenheden droegen als basis een M37 wollen overhemd met M37 trousers en stropdas. Zowel onder het gevechtstenue als onder het nette DT tenue. 

Als jas droegen de meeste eenheden vanaf het begin van de oorlog de M41 field jacket met m37 trouser en later de M43 field jacket met m43 trousers. 

Als schoenen droeg men in het begin de rough out korte schoenen met M1938 gaiters en later de buckle boots(infanterie en overig) of paraboots (airborne)

Ranger eenheden droegen vaak de wollen M37 broek met m37 overhemd, M41 field jacket en de korte rough out schoenen met M1938 gaiters.

Airborne eenheden droegen begin en midden oorlogs de M42 jumpsuit jas en broek en later de M43 jumpsuit. Die M43 bestond uit een standaard M43 jas (zelfde als infanterie) en een M43 broek met beenzakken.  Daar onder de paraboots.

Extra Airborne accessoires:  Para gloves, armkompas, M3 knife met M6 schede of M8 schede met het beenriempje . para first aid. 101st Airborne patch. Helm camo jute.

Armored units droegen vaak een Tanker jacket met Tanker trouser of M37 trouser. Op de mouw een Armored Division patch.

 

 

4. Welke periode wil je uitbeelden? Kies bijvoorbeeld of je midden- of laatoorlogs wilt uitbeelden, of een bepaalde gebeurtenis zoals de landingen tijdens D-Dag, of de gevechten rond Bastogne, de Ardennen etc.

Veelvoorkomende combinaties:

- Airborne: Midden(en laat)oorlogs: M42 jumpsuit of laatoorlogs M43 jumpsuit (M43 field jacket met M43 trousers met beenzakken) en met paraboots.

5. Kies je eenheid en welk wapen je zou dragen (ook al heb je geen wapen)

Bij een Medic ga je voor de medic uitrusting. Daarbij de pistol belt en 1 of 2 veldflessen en een rode kruis armband.

Je kiest welk wapen je zou dragen omdat dat je uitrusting beinvloed.

Vanaf het begin van de oorlog was de uitrusting khaki. Pas op het eind kwam de M1943, M1944 en M1945 OD groene uitrusting (en naooorlogs)

Als rugzak droeg men eerst de Haversack en later de M1936 Musette bag.

Qua schep droeg men eerst de T schep en later de M43 schep.

Als suspender droeg men hoofdzakelijk de khaki M1936 suspender en later de groene M1943 suspenders en M1944 suspenders met groene pistol belt.

Voorbeelden:

Garand: Garand koppel met suspenders, garand bajonet, veldfles, first aid tas, Musette bag, schep

Thompson: Pistol belt, thompson magazijntassen met suspenders, veldfles, first aid tas, Musette bag, schep. Eventueel een Pistool met holster en magazijntas erbij.

M1 Carbine: Pistol belt, M1 carbine magazijntas met suspenders, veldfles, M4 bajonet met M8 schede, first aid tas, Musette bag, schep. Eventueel een Pistool met holster en magazijntas erbij.

BAR rifle: BAR belt magazijntassen met suspenders, veldfles, first aid tas, Musette bag, schep. 

Colt M1945 pistool: Pistol belt met suspenders, veldfles, first aid tas, Musette bag, schep. Eventueel een Pistool met holster en magazijntas erbij.

Lekker warm: een muts

6. Kies je emblemen en insignes.

Armvlaggen werden alleen gedragen als er meerdere nationaliteiten Geallieerde soldaten tegelijk opereerden. Bijvoorbeeld tijdens D Day, maar ook tijdens Market Garden zijn ze gebruikt. Je kunt de armvlag op het uniform stikken (rechter bovenarm), maar je kunt ook een armband met armvlag nemen.

Armvlaggen konden bijvoorbeeld gedragen worden op de M42 jumpsuits, M43 jackets en m41 jackets. (niet op blouses)

7. Kies eventuele medailles of onderscheidingen. Wees wel realistisch. Het dragen van medailles in het openbaar raden wij meestal af, uit respect voor de veteranen. Medaille balkjes droeg men direct boven de linker borstzak.

Men droeg bijvoorbeeld een parawing (links op de borst, boven de zak)  of stoffen oval wing eronder voor Airborne eenheden of een CIB Combat Infantry Badge(links op de borst, boven de zak) voor alle eenheden.

 

Hier komen enkele tips bij het kiezen voor emblemen op een schuitje (overseas cap).

1. Eenheden behalve de Airborne eenheden hadden bijna nooit stoffen emblemen op het schuitje.

Airborne eenheden hadden bij officieren het embleem rechts zitten en bij manschappen het embleem links. Het embleem was vaak ook anders, want de glider (indien aanwezig) op de emblemen moet altijd naar voren gericht zijn.

De keuze per airborne embleem hangt af van het tijdstip in de oorlog. In het begin waren er aparte eenheden voor glider eenheden en aparte eenheden voor parachute eenheden en later kreeg je gecombineerde patches.

2. Officieren hadden bovendien een metalen rangembleem links op de cap zitten.

3. Heel soms werd er een metalen insigne (unit crest) van het soort divisie of regiment op het schuitje gedragen, maar eigenlijk nooit in het veld. 

© 2007 - 2024 Military Collectibles 4U | sitemap | rss