Waarom voorwerpen verouderen?
Nagemaakte kleding en uitrusting is uiteraard nieuw en slijtage en veroudering ontbreken. Ondanks dat onze artikelen in de correcte materialen, op een athentieke wijze en vaak met de hand is nagemaakt, heeft het voor veel mensen niet de uitstraling die originele spullen hebben.
Particulieren, theater- en filmbedrijven verouderen daarom kleding en uitrusting, zodat het lijkt alsof het al lang in gebruik is, of al een heel gevecht heeft meegemaakt. Denk daarbij aan de spullen die te zien zijn in films als "Saving Private Ryan", "The Pacific" en "Black Hawk Down"
Wij bieden hier daarom tips om kleding te verouderen. Denk er wel aan dat natuurlijk verouderen altijd de voorkeur heeft, maar wij begrijpen dat dat niet altijd mogelijk is. Denk er ook aan dat kleding ook echt nieuw was op het moment dat militairen het uitgereikt kregen.
Let wel op:
- Wij zijn niet verantwoordelijk voor schade die ontstaan is door het toepassen van deze tips.
- Kleding kan niet geruild worden na het toepassen van deze tips.
- Pas deze tips niet toe als je niet handig bent. Haal er dan een kenner bij.
- Het verkeerd toepassen van deze tips kan ernstige schade aan voorwerpen toebrengen.
- Het toepassen van deze tips is niet geschikt voor mensen onder de 16 jaar.
- Misbruik deze tips niet om andere mensen op te lichten.
- Na het toepassen van deze tips is het effect vaak niet meer ongedaan te maken. Denk dus eerst goed na wat je wilt bereiken en begin voorzichtig.
- Stop de kleding in de waswachine met Duploblokken erbij. Je krijgt dan een licht stonewashed effect.
Tips
Denk voor het verouderen eerst na over het effect dat je wilt bereiken en zoek dan de geschikte methode(s) erbij. Denk ook na over hoe iets natuurlijk zou verouderen. Uitstekende delen zullen eerder en harder slijten dan verborgen of beschermde delen. Ook zullen sommige delen eerder verouderen en vies worden door zweet en slijtage.
Kleding en stoffen voorwerpen
- Was het voorwerp 1 keer, om de glans en het stijfsel te verwijderen. Denk wel aan de wasvoorschriften! Was het voorwerp vaker om het nog meer te doen slijten. (dit kan ook bij uitrusting voorwerpen)
- Bij wol en sommige andere producten kan je met een brander kort over het voorwerp heen gaan, zodat de uitstekende vezels verdwijnen. Hiermee boots je slijtage na. Denk wel aan het brandgevaar. Doe dit dus buiten en met water erbij.
- Neem een hand vol (zwart) zand en wrijf met over het voorwerp heen. Hierdoor zal het voorwerp oneffen worden en zullen vlekken ontstaan. Dit bootst gebruik na. Maak niet teveel vlekken
- Pak een spuitbus en spuit heel licht en voorzichtig met een afwijkende , onopvallende kleur over het voorwerp. Dit werkt vooral goed bij kinriemen en stoffen riempjes. Dit bootst veroudering na.
- Neem een wasteil en doe daar zakjes thee in. Als je vervolgens kleding er in doet, dan zal de kleding iets bruiner worden en lijkt het ouder. De hoeveelheid theezakjes bepaalt de mate van verkleuring.
- Cementwater. Doe een paar handen cement in een emmer water en dompel daar de kleding in en laat het drogen. Daarna even uitkloppen. Het glimmende gaat van de stof af en geeft een ouder uiterlijk aan de stof.
- De kleding of uitrusting een keer licht spuiten met een spuitbus waar men achterlichten mee donkerder maakt (blindeerd).
Helmen en metalen voorwerpen
- Bij metalen voorwerpen kan je met een brander kort over het voorwerp heen gaan. De verf zal eerst donker worden. Als je doorgaat dan zullen er oneffenheden ontstaan en lijkt het net of er roest onder de verf zit. Hiermee boots je slijtage en ouderdom na na. Denk wel aan het brandgevaar. Doe dit dus buiten en met water erbij.
- Neem een hand vol scherp zand en wrijf met over het voorwerp heen. Hierdoor zal de verf beschadigen en slijten, alsof het voorwerp echt is gebruikt.
- Pak een spuitbus en spuit heel licht en voorzichtig met een afwijkende , onopvallende kleur over het voorwerp. Dit bootst veroudering na.
- Pak een brillo (staalwol) sponsje en wrijf dat over het voorwerp of de uitstekende delen heen. Zo maak je het minder egaal.
- Neem een doekje of een borstel en doe er wat smeerbare bruine of zwarte schoensmeer op. Begin met een klein beetje. Smeer het op het voorwerp. Je kan het geheel donkerder maken, of alleen vlekken maken. Na het aanbrengen kan je het verspreiden of vager maken met een schoon doekje. Dit bootst ook ouderdom en gebruik na.
- Verzamel een grote hopeveelheid stof in een stofdoek. Klop dat uit over het voorwerp. Haal vervolgens het meeste weg, maar laat het zitten in de hoeken, kieren etc. Hierdoor lijkt er jarenlang opgebouwde stof op te zitten.
- Maak het voorwerp kaal en leg het buiten of in een bak zout water. Hierdoor gaat het roesten. Verf daarna bijvoorbeeld over de roest heen, zodat het voorwerp echt oud lijkt.
- Als je een voorwerp spuit of verft, breng dan oneffenheden aan in de verf (zand , stof e.d.) en verf niet te netjes. Oorspronkelijk was de verf ook niet heel egaal.
Leren voorwerpen
- Neem vloerbare lederverf uit een potje en maak daar de ruwe en vaak blanke kant van het leer donker mee. Je kunt er ook het gehele voorwerp donkerder mee maken. Eventueel kan je het daarna egaler maken met schoensmeer.
- Pak een brillo (staalwol) sponsje en wrijf dat over de metalen delen van het leren voorwerp heen.
Dit bootst zo ouderdom en gebruik na.
- Bruine leren voorwerpen zoals kinriemen: Behandelen met rood/bruin schoensmeer en daarna met een spuitbus spuiten waar men achterlichten mee donkerder maakt (blindeerd).
Medailles
- Verzamel een grote hopeveelheid stof in een stofdoek. Klop dat uit over de medaille. Haal vervolgens het meeste weg, maar laat het zitten in de hoeken, kieren etc. Hierdoor lijkt er jarenlang opgebouwde stof op te zitten.
Decals
- Pak een spuitbus met verf in dezelfde kleur als het voorwwerp en spuit heel voorzichtig over de decal heen. Dit bootst veroudering na.
- Pak een spuitbus met matte blanke lak en spuit dat over het voorwerp en de decal heen. Hierdoor lijken ze nog meer 1 geheel.
Heeft u nog tips? Laat het ons dan weten!